Последен Завет


Слово на Виссарион

Глава


Писания


Повествование на Вадим, Част1. Наближаваше денят, почитан от православието като Деня на Възкресение Христово, за който пътниците имаха намерение да бъдат на Гроба Господен в Йерусалим.
2. Но Синът Човешки и тези, които Го следваха, нямаха необходимите документи за влизане в Израел.
3. Посолството на Израел отказа да издаде визи на пътниците, обяснявайки своето решение със зачестилите въоръжени конфликти в страната, създаващи опасност за живота на поклонниците и туристите.
4. Време за размишления нямаше. И Учителя реши да влезе в Израел през Кипър, като се прехвърли от острова в Израел с ферибота. Пътят за Кипър мина през Краснодар.
5. На двадесет и седми април пътниците излетяха от Москва.
При проверката на билетите на летището към Сина Човешки се устреми една циганка. Тя падна на колене пред Него, прегърна нозете Му и възкликна: “Прости ми греховете. Помогни ми!”
6. И Виссарион положи ръце на главата й и промълви: “Бъди благословена! Върви си с мир!”
Така започна пътят към великата земя.
7. В Краснодар се състоя топла среща с последователите и роднините на Сина Човешки. Последва проповед, на която дойдоха да Го чуят тези, които жадуваха да се срещнат с Него.
8. А на другата сутрин чадата на родната земя изпратиха Виссарион и тези, които Го следваха, на едно изпълнено с непредсказуеми събития пътуване...
9. Пред спускащия се самолет от облаците неочаквано изплува Кипър ­ чудесен остров, чиито брегове се миеха от Средиземно море.
10. От аерогарата на град Пафос един добродушен таксиметров шофьор качи пътниците на собствения си микробус и ги поведе по прекрасния бряг по дължината на лазурното море до пристанищния град Лимасол.
11. Военни летци устроиха над главата на Сина Човешки красив концерт със своите метални птици, като изписаха по небето чудни разноцветни рисунки.
12. И върху бездънната му синева се появи голям контур на сърце. “Благодаря за добрия знак” ­ промълви Учителя.
13. И пред пътниците се простираше земята, където бяха изворите на велика древна цивилизация, станала основа и дух за съществуващия днес свят.
14. Спряха до скалистия бряг. Пред тях, насред тихото море ­ голям каменист остров. Според преданието, преди хилядолетия на него от пенливите вълни излизала Aфродита, за да дарява с всепроникващата сила на любовта и плодородието, и заедно с боговете на другите стихии зараждала бъдещата европейска цивилизация.
Така се родила древна Елада.
15. И стоеше Синът Човешки пред люлката на днешния свят, свят стигнал до своето разрушение. Стоеше Синът на великия Отец, даващ днес единствения Път към създаването на Божието Царство на Земята...
16. А в дните след пристигането на Виссарион в Кипър, в манастира на Кикската икона на Божията Майка, сътворена от апостола-евангелист Лука, се случи невероятно събитие.
17. От много години иконата, намираща се в манастира беше покрита с кадифена завеска, чийто долен край се повдига един път в годината на празника, в който поклонници от цял Кипър се стичат в разположения високо в планината манастир,.
18. Съществуваше трепетно почитано предание, че по време на Второто Пришествие на Спасителя ще се открие цялата икона.
19. И ето, рано сутринта на един от тези дни, когато влязъл в храма, клисарят видял, че долната част на иконата е открита.
20. С недоумение и тревога (тъй като вечерта напуснал последен храма и докоснал покритата икона, но не забелязал нищо необичайно) изтичал при игумена и му разказал какво е видял.
21. Игуменът благословил да открият иконата като казал, че Божията Майка посреща Някого.
22. О, чудесен Кипър, изпълнен със слънце и лято и очакващ Месията, ако само можеше на видиш през очите на своите деца Кой стъпва днес по бреговете ти!
23. В четвъртък на страстната седмица Учителя, заедно с тези, които Го следваха в пътуването, излезе да се поразходи из вечерния град.
24. Спряха пред православния храм. Храмът беше препълнен. Течеше тъжна служба в памет на траурния ден отпреди две хиляди години.
25. Учителя стоеше до входа на храма, изпълнен с огньове, бели одежди и тържествената служба в Негова памет.
26. Тези, които влизаха в храма и тези, за които нямаше място там, с удивление гледаха красивия Човек, облечен с червен хитон, стоящ с отпусната глава на прага на храма под светлината на фенерите.
27. Мънички дечица се хванаха за ръце и поведоха хорце покрай Учителя.
28. Възрастните пък се опитваха да влязат през широко разтворените врати на препълнения с народ, ярко осветен храм.
29. На другия ден вечерта пътниците се качиха на ферибота, отправящ се от Лимасол за Хайфа.
30. Намиращата се на ферибота израелска митническа служба внимателно разпита всеки един от необичайната група и, като не видя в тях нито опасност, нито лъжа, пусна пътниците на ферибота, макар да нямаха входни визи.
31. А по време на митническата проверка Синът Човешки закри очи с длани и възнесе молитва към Отец.
И стана това, което трябваше да стане...
32. Издърпаха въжетата и фериботът заплува в прохладната нощ, като остави Кипър да свети с нощните си огньове.
33. Нощта на горната палуба беше прохладна и не уютна.
© Екодвижение "На Зазоряване", вход
Page vissarion.chapters.vadim.4.17 included.